De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Voor sommige bedrijfsmatige activiteiten bepaalt de gemeente zelf de regels

De zomervakantie is voor vele al begonnen, maar ook de komende tijd wordt je op de hoogte gehouden van feitjes en tips omtrent de nieuwe Omgevingswet. Hierbij nog een aantal punten op een rij over bedrijfsmatige activiteiten:

  • De Wet milieubeheer verdwijnt en de Omgevingswet komt daarvoor in de plaats. Elke gemeente gaat een aantal milieuregels in een omgevingsplan opnemen op het gebied van geluid, trilling, geur en veiligheid.
  • De meldingsplicht en vergunningsplicht voor bedrijven blijft bestaan. De standaardvoorschriften staan dan in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL), dat het Activiteitenbesluit vervangt. Er zijn echter uitzonderingen.
  • Voor kleinere bedrijven (onder andere horeca, detailhandel, onderwijsinstellingen, etc.) staan geen voorschriften in het BAL. De gemeente kan voor deze branches kaderstellende regels toevoegen aan het omgevingsplan.

Wat mij opvalt
De wet- en regelgeving wordt met de Omgevingswet dus voor een groot gedeelte op maat gemaakt door de gemeente. Ook voor de meeste bepalende factoren voor uw bedrijf (zoals geluid en veiligheid) bepaalt de gemeente zelf de regels. Dus niet achterover gaan zitten, maar benader actief jouw gemeente om te anticiperen in het omgevingsplan.

Blog van onze omgevingsspecialist

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer