De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Capaciteitsprobleem certificerende instanties bij overstap naar nieuwe ISO-normen

Plan overgang tijdig in

Diverse certificatie-instellingen zien dat de overgang naar de nieuwe HLS-normen ISO 9001:2015 en ISO 14001:2015 nog maar langzaam op gang komt. De oude certificaten zijn in september 2018 niet meer geldig. Het aantal bedrijven dat de overstap nog moet maken, is echter dusdanig groot dat de certificatie-instellingen een groot capaciteitsprobleem voorzien als iedereen wacht tot het eind van de transitieperiode. Dringend advies dus om de overgang tijdig bij uw certificatie-instelling in te plannen.

Voor de overgang naar de nieuwe normen ISO 9001:2015 en ISO 14001 2015 staat drie jaar. Dat betekent dat de oude certificaten in september 2018 vervallen. Recente cijfers laten zien dat inmiddels circa 19% van de ISO 9001:2008 gecertificeerde bedrijven en circa 16% van de ISO 14001:2004 gecertificeerde bedrijven, de transitie maakten in het eerste jaar sinds het beschikbaar komen van de norm in Nederland (bron TÜV Nederland).

HLS-proof in praktijk

De nieuwe normen met de High Level Structure (HLS) werkt als een rode draad voor het implementeren van uw managementsystemen en biedt daarom ook een meerwaarde voor uw organisatie. Als u te lang wacht met de implementatie van de nieuwe ISO-normen, loopt u niet alleen het risico dat de certificatie-audit niet op tijd kan worden uitgevoerd, het is ook een gemiste kans om de systemen in uw organisatie te optimaliseren.
Overstappen kan binnen twee maanden met het Stappenplan implementatie HLS. Wanneer uw bedrijf over een geïmplementeerd managementsysteem beschikt, dan kunt u aan de hand van dit Stappenplan met binnen acht weken ‘HLS-proof’ zijn.

Bron: TÜV Nederland, SCCM

Uw stappenplan in de praktijk

  1. Maak inzichtelijk welke onderdelen nog niet voldoen aan de nieuwe norm (GAP-analyse/nulmeting)
  2. Werk de ontbrekende onderdelen uit en implementeer deze binnen de organisatie.
  3. Zorg ervoor dat u mininaam 3 maanden operationeel bent op basis van de nieuwe norm, voordat u over gaat tot certificering.
  4. Maak tijdig afspraken met de certificerende instantie over de auditdata.
  5. Wacht niet, als u ook een arbomanagementsysteem hebt, op de definitieve versie van de nieuwe ISO 45001 (voorheen OHSAS 18001), maar werk alvast met de DIS-versie.

Wilt u specifieke informatie over dit onderwerp of heeft u interesse in onze ondersteuning, neem dan contact op met Jaike Janssen-Bosman via (0570) 67 66 95 of j.bosman@bmdadviesoost.nl

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer