De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

John van Engelen

Tritium Advies BV

Module: De praktijk van de omgevingsvergunning op hoofdzaken

‘Mijn jarenlange enthousiasme voor omgevingsvergunningen is geen bijzaak, het is hoofdzaak geworden.’

Vertaalslag

Hoe omgevingsvergunningen functioneren, is een kunst om te begrijpen en vervolgens ook daadwerkelijk toe te passen. Elk bedrijf is verschillend en de overheid heeft een bepaalde beleidsvrijheid om zaken voor te schrijven. Vragen zijn bijna altijd: wat is in het specifieke geval de beste werkwijze, hoe te starten en hoe kunt u een vergunningstraject versnellen en efficiënt doorlopen?
Het gaat hier om het bereiken van je doel en niet pur sang om het middel. John zoekt samen met u naar (resultaatgerichte) oplossingen en dat is wat hem stimuleert om voor een groep te staan in de cursus Milieucoördinator. ‘Ik interesseer me in de cursisten en in wat ze vinden. We maken de vertaalslag naar wat de wet zegt en hoe je daarmee om kan gaan.’ Hij werpt een blik in de systematiek en eisen van Activiteitenbesluit, draagt ervaringen over en bespreekt korte en lange wegen (de do’s en don’ts).

Nederland vergunningenland

Als een soort bruggenbouwer is het een ‘spel’ tussen overheid en het bedrijfsleven om het samen slimmer en beter te doen. ‘Haal de overheid naar je toe en wissel aan beide kanten kennis en ervaring uit, zodat beide partijen enthousiast worden. Dan wordt het traject een stuk leuker en wordt het geen ‘last’, zegt John. Hij houdt van kort en bondig ofwel ’keep it simple’. Met een verzameling tips en trucs vanuit zijn ervaring en kennis, geeft hij een handvat in de taal van ‘vergunningenland’. Dit alles, zodat u als milieucoördinator probleemloos door één deur kunt met de wetgever.

‘Samen beter maken’

Na de HTS Chemische Techniek heeft John zijn interesse voor bedrijfseconomie verder verbreed met een jaar aan de Universiteit in Tilburg. Sinds 14 jaar heeft hij een tweetal adviesbureaus, waaronder Tritium Advies B.V. Hij heeft daarvoor meer dan 6 jaar in het vergunningenwerk gezeten vanuit de kant van de Overheid en ruim 7 jaar als senior-adviseur milieu(management) & ruimtelijke ordening bij KPMG. Bij KPMG heeft hij zich gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven en overheidsorganisaties. Milieuzorg was destijds behoorlijk ‘hot’ en het besef nam alsmaar toe om zuiniger om te gaan met de planeet en haar bijbehorende natuur. Bedrijven zijn aan de slag gegaan om duurzamer te ondernemen en het Ministerie van VROM (tegenwoordig ILT) speelt daar al jaren een actieve rol in. ‘Ik combineer mijn kennis en ervaring nu vanuit twee gezichtspunten’, zegt John. ‘Daarbij heb ik een persoonlijke drive om duurzaam ondernemen te stimuleren.’

©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer