De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

'Summer talk': Kun je nog wel rustig fikkie stoken met de PAS hijgend in je nek?

Met de uitspraak van de PAS (Programma Aanpak Stikstof) worden activiteiten met een stikstofdepositie in Nederland nog eens goed onder de loep genomen. Ligt in het kader van duurzaamheid ook het fikkie stoken straks ook onder vuur? Het fikkie stoken blijkt namelijk wel wat fijn- en stikstof te veroorzaken. Bij onvolledige verbranding komen namelijk vervuilende stoffen vrij, waaronder kooldioxide, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en daarnaast in mindere mate stikstofoxide, één van de veroorzakers van zure regen.

Fikkie stoken verboden?

Dat er bij onvolledige verbranding veel meer schadelijke stoffen vrijkomen dan gedacht heeft eerder zijn effect gehad op de politiek. Het is alweer enige tijd geleden dat de Staatssecretaris voor Infrastructuur de kampvuren, fikkies en nog niet aangestoken BBQ’s wilde verbieden in woonwijken. Het departement greep snel in, maar achteraf ging het alleen om de gesubsidieerde palletkachels die niet eco zijn in nieuwbouw-ecowijken. 

Wist jij dat hout….?

Wanneer je hout verbrandt dit eigenlijk niet bijdraagt aan het broeikaseffect, want hout behoort officieel tot duurzame energie en is milieuneutraal. Maar alleen met schoon hout als brandstof en onder optimale omstandigheden (veel zuurstof en een hoge verbrandingstemperatuur) vindt er een volledige verbranding plaats. Schoon hout betekent gebruik van houtblokken of ander gekocht materiaal dat daarvoor bestemd is, dus geen snoeihout of ander (tuin)afval.

PASsende oplossing fikkie

Het gebruik van buitenkachels, BBQ’s, vuurkorven en dergelijke is voorlopig gewoon nog toegestaan. Als je maar geen gevaar of overlast voor de omgeving veroorzaakt met de rook, dampen en fijnstoffen. Tevens gelden er per gemeente in Nederland strenge regels over de brandstoffen die je mag gebruiken bij fikkies. Nu de nieuwe invulling van de PAS voor bedrijven na de zomer in zicht is, blijft de stikstofdepositie voor Nederlandse bedrijfsactiviteiten gelukkig meer ‘in control’. Dus geniet deze zomer nog lekker van je eigen fikkie, zolang dat duurt!

Een fijne zomer!

‘Nazomer-zonlicht’ aan de horizon: oplossing PAS nabij! Lees meer over de ontwikkelingen van de PAS voor het bedrijfsleven in onze berichtgeving.

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer