De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Heftruckchauffeurs nemen veiligheidsregels niet zo nauw

Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 1700 ongelukken met heftrucks gebeuren, chauffeurs nemen het niet altijd zo nauw met de veiligheidsregels. Een op de vijf gebruikt de veiligheidsriemen zelden en een op de tien chauffeurs laat een collega wel eens meerijden op de lepels.

Deze uitkomsten uit een recent onderzoek zijn een van de bouwstenen voor de nieuwe Code Gezond en Veilig Magazijn, die op 13 september 2016 op een landelijk congres wordt gepresenteerd. Ruim twintig partijen (ondernemersorganisaties, opleiders, vakbonden, inspectie SZW) hebben daar aan gewerkt in opdracht van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, in een ultieme poging het aantal ongelukken met en rond heftrucks omlaag te brengen.

Veel bedrijven investeren in technische hulpmiddelen, maar die hebben geen zin als de mensen op de vloer ze niet gebruiken. Ook met een veilige heftruck is het immers mogelijk onveilig te rijden.

Reactie van onze adviseur: Han Vluttert

“Op 26 juli jl. las ik een artikel (zie bovenstaande informatie en onderstaand citaat) in onze lokale krant de Tubantia. De resultaten van een onderzoek naar het naleven van veiligheidsregels door heftruckchauffeurs verbaasden mij nogal. Volgens mij draagt maar maximaal 20% van de heftruckchauffeurs hun gordel (regelmatig) en niet de veronderstelde 80%!

Het opstellen en laten ondertekenen van een code is een mooi hulpmiddel om dit percentage hoger te krijgen. Wat daarnaast veel interessanter is, is om met het veiligheidsbewustzijn van de betrokken medewerkers ( leidinggevende en heftruckchauffeur) aan de slag te gaan. Vaak is dit bewustzijn gekoppeld aan de bedrijfscultuur en zelf opgelegde werkdruk.

Voor het omdoen van de gordel heb je wekelijks, gemiddeld, 5 minuten aan tijd nodig. Dit staat niet in verhouding met extra veiligheid. Ook heeft men geen goed beeld van de gevolgen. Denk hierbij aan de lichamelijke klachten en de mogelijk langdurige uitval. Allemaal zaken die meer aandacht nodig hebben. Wanneer het beeld bijgesteld en er gezamenlijk veilige werkafspraken gemaakt zijn kan een code getekend worden en heeft deze ook zin.”

Hoe nu aan de slag?

Om een goed beeld van het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers te krijgen verzorgen wij bij BMD Advies Oost regelmatig trainingen op dit gebied. De resultaten zijn verrassend en dit horen wij terug van de deelnemers. Wij streven er naar dat medewerkers met name elkaar coachen op gebied van veiligheid en het daarbij behorende gedrag.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met onze adviseur Han Vluttert (0570) 66 09 27 of via email h.vluttert@bmdadviesoost.nl.


Citaat: Tubantia – HENGELO – 26 juli 2016 – Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 1700 ongelukken met heftrucks, maar de chauffeurs nemen het niet altijd zo nauw met de veiligheidsregels. Een op de vijf gebruikt de veiligheidsriemen zelden en een op de tien chauffeurs laat een collega wel eens meerijden op de lepels.


 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer