De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Herziening richtlijn ISO 19011 voor uitvoeren audits managementsystemen

Recentelijk is de eerste fase van de herziening van de richtlijn ISO 19011 bereikt, na een stemming over de globale opzet van de richtlijn. Deze populaire richtlijn wordt herzien om aan te sluiten bij het groeiende aantal managementsysteemnormen en geldt voor het uitvoeren van audits.

Omdat organisaties steeds vaker managementsystemen gebruiken om hun effectiviteit en prestaties te verbeteren, is het ook belangrijk om de veranderingen mee te nemen in de eigen audits. Veel gebruikte normen zijn ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO 14001 voor milieumanagement.

Veel bedrijven passen verschillende managementsysteemnormen toe, voor uiteenlopende onderwerpen als IT, informatiebeveiliging, kwaliteits- en milieumanagement. De toepassing van ISO 19011, de richtlijn voor het beoordelen van de goede implementatie en werking van die systemen, is een belangrijke schakel in het proces van continue verbetering. Niet alleen om tijd en geld te besparen, maar ook draagt deze richtlijn bij aan harmonisatie tussen de verschillende (deel)systemen en een uniforme aanpak van het auditproces.

Wat houdt ISO 19011 precies in?

  • ISO 19011 kan gebruikt worden in alle organisaties die interne of externe audits uitvoeren bij het implementeren en verbeteren van managementsystemen.
  • De richtlijn is bedoeld voor toepassing door een breed scala van potentiële gebruikers, waaronder de auditoren en organisaties die audits van hun managementsystemen uitvoeren vanwege contractuele of wettelijke redenen.
  • ISO 19011 geeft ook richtlijnen voor externe audits, met inbegrip van certificatie-audits en audits bij leveranciers.

Bron: NEN

Wilt u specifieke informatie over dit onderwerp of heeft u interesse in onze ondersteuning voor het uitvoeren van interne audits, neem dan contact op met Jaike Janssen-Bosman via (0570) 67 66 95 of j.bosman@bmdadviesoost.nl

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer