De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Minder files en reistijd door de invoering van het Nieuwe Werken

Uit Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat werknemers die flexibeler werken bijdragen aan het terugdringen van de files. Af en toe vanuit huis werken of de files vermijden heeft dus echt zin. Het onderzoek van KiM is gebaseerd op meerjarige enquêtes in maart 2014, 2015 en 2016 onder circa 14.000 werkende personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.

Vermindering kilometers

Uit het onderzoek komt naar voren dat door Het Nieuwe Werken (HNW) het aantal voertuigkilometers in 2000-2016 met circa 3 procent minder toenam ten opzichte van 2000 dan wanneer er geen HNW was geweest. Tevens ontstond er op de hoofdwegen 5 procent minder groei van de verkeersomvang en 18 procent minder reistijdverlies dan zonder HNW.

Verbetering werk en welzijn

Op dit moment doet ruim 40 procent van de werkenden aan een of meer vormen van Het Nieuwe Werken. Thuiswerken en het schuiven met de werktijd om de spits te mijden hebben de grootste invloed gehad op het nieuwe werken. De potentie van HNW is nog steeds groter dan nu wordt benut, zo stellen de onderzoekers. Door op deze wijze met het vervoer bezig te zijn kan mogelijk ook iets gezegd worden over de hoeveelheid stress, effectiviteit en gezondheidsklachten. Wanneer werknemers uitgeruster en met minder stress op hun werk verschijnen kunnen ze de aan hen opgedragen werkzaamheden efficiënter uitvoeren.

Waar moet u aan denken?

  • De invoering van Het Nieuwe Werken kan dus ook invloed hebben op het welzijn van de medewerkers. Kijk in uw organisatie naar de mogelijkheden.
  • Het invoeren van beleid met betrekking tot Het Nieuwe Werken luistert nauw. Kijk vanuit diverse invalshoeken naar de mogelijkheden.
  • Vergeet daarnaast ook niet dat Het Nieuwe Werken invloed heeft op het milieu. De uitstoot van gassen en stof zal daardoor ook minder snel toenemen. Zo draagt iedereen bij aan een beter milieu.

Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de mogelijkheden binnen uw organisatie. Neem hiervoor contact op met onze Arbo adviseur, Han Vluttert.

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer