De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Kiezen verkeerde pijpleiding met slijptol vermoedelijk oorzaak explosie BASF

INCIDENT Explosie BASF

De onderzoekers die de toedracht van de explosie op het fabrieksterrein van BASF in Ludwigshafen proberen te achterhalen, vermoeden dat een medewerker van een externe firma een verkeerde pijpleiding heeft gekozen met zijn slijptol. De man raakte zwaargewond. Het dodental is gestegen tot vier. Het Duitse chemieconcern maakte zaterdag bekend dat nog een lid van de bedrijfsbrandweer is overleden aan zijn verwondingen. De ontploffing en daaropvolgende brand op het havencomplex hadden al drie levens geëist. Twee van de omgekomen slachtoffers waren brandweerlieden, de derde een bemanningslid van een afgemeerde tanker. Daarnaast waren nog dertig gewonden te betreuren, verscheidene waren er slecht aan toe.

Bron: oktober ANP

De werkgever is vanuit de Europese richtlijn 92/58 en de Arboregeling, artikel 8.12 t/m 8.15 verplicht om leidingen die gevaarlijke stoffen transporteren te identificeren.

Wat is een goede identificering?

  1. Vanuit onze arbo advisering staan wij stil bij de veiligheid binnen de organisatie en bij dit aspect en geven wij onze opdrachtgevers aan hoe en op welke plekken de identificatie dient plaats te vinden.
  2. Daarnaast stellen wij hen werkvergunningen beschikbaar waarmee deze risicovolle werkzaamheden kunnen worden beoordeeld en aan de hand waarvan veiligheidsmaatregelen worden getroffen en de instructies kunnen worden gegeven.
  3. Dan blijft het toezichthouden nog over. De opdrachtgever of projectleider van een dergelijk project dient tussendoor toezicht te houden.

Wat betekent dit in zo’n situatie?

Wanneer u als ondernemer aan al deze aspecten heb voldaan, had dan zo’n ongeval kunnen worden voorkomen? Dat is een moeilijke vraag want het gedrag en het veiligheidsbewustzijn van de betrokken medewerker spelen hierbij ook een rol. Als opdrachtgever heeft u er dan wel alles, geheel aantoonbaar, aan gedaan. Dit noemen we het redelijkerwijs beginsel.

Wanneer uw aandacht door dit artikel is gewekt en er zijn vragen ontstaan over het identificeren of het veiligheidsbewustzijn van medewerkers, dan staan wij u graag te woord. Voor andere informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze adviseur Han Vluttert (0570) 66 09 27 of via h.vluttert@bmdadviesoost.nl.

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer