De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Legionella eist meer slachtoffers - tijd voor preventie

Dodelijke slachtoffers in Brabant

Bij de GGD Hart voor Brabant zijn dit jaar al drie dodelijke slachtoffers bekend. Een van de overleden slachtoffers is volgens het Brabants Dagblad een 75-jarige man uit Udenhout. Hij zou waarschijnlijk besmet zijn geraakt bij het sproeien van zijn coniferen. De bacterie zat mogelijk in de tuinslang. Twee weken geleden ging de man dood. Vorige week overleed ook een 57-jarige onderwijzeres, die op basisschool St. Caecilia in Berkel-Enschot werkte. Ook zij had de Legionellabacterie opgelopen, maar onduidelijk is waar. De vrouw stond 22 jaar voor de klas.

Bron: Tubantia

Onze ervaring in de praktijk

In het bedrijfsleven is er veel aandacht voor deze vorm van besmetting. Douches worden regelmatig gespoeld met warm water, brandslangen worden verzegeld en er worden bij vermoedelijke bronnen monsters genomen. Dit allemaal om de blootstelling aan Legionella te voorkomen. Daarbij wordt vanuit de BHV trainingen aangegeven om bij het blussen met de brandslang altijd rekening te houden met de windrichting. En eigenlijk moet NOOIT de vernevelstand worden gebruikt. Wanneer het water in druppels uit de slang komt is de kans op besmetting kleiner ofwel gering. Vanuit de werkgever wordt er inmiddels veel aan gedaan om blootstelling te voorkomen.

Tips van onze adviseur

Het artikel in het dagblad geeft aan dat er veel verbeterpunten te realiseren zijn. Wanneer de tuinslang de gehele dag in de zon ligt wordt het water natuurlijk goed opgewarmd. De Legionella bacterie voelt zich hier bij hoge temperaturen erg fijn. Hoe voorkomt u hier nu een besmetting?

  • Als eerste tip: vernevel nooit. Zorg voor een spuitstand waaruit druppels komen. Op deze wijze kan het vervuilde water niet worden ingeademd.
  • Ga daarnaast nooit in de wind staan. Zorg er voor dat de wind in de rug staat wanneer er wordt gespoten.
  • Als laatste tip: berg de slang in de schaduw op. Hier wordt het water veel minder opgewarmd.

Een garantie is het niet, maar op deze wijze kunt u vanuit de thuissituatie ook bijdragen aan een zo klein mogelijke kans op een Legionellabesmetting.

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer