De slider is niet ingesteld bij de opties. Stel deze nu in

Overgangstermijn ISO 9001 en ISO 14001 verlopen

Op 15 september jl. is de overgangstermijn naar de 2015 versie van de ISO 9001 en ISO 14001 verlopen. Dit betekent dat, als de transitie naar de nieuwe norm nog niet heeft plaatsgevonden, de certificaten niet meer geldig zijn.

Welke risico’s loopt men door de verlopen certificaten?

Het grootste risico dat een organisatie loopt door het verlopen van de certificaten is het verlies van klanten. Men kan immers niet meer aantonen dat het kwaliteits- en/of milieumanagementsysteem voldoet aan de ISO-standaarden en dat kan reden zijn voor een klant om afscheid te nemen van haar leverancier. Daarnaast vormt het mogelijk een probleem bij de aanbesteding van nieuwe opdrachten. Veelal wordt in aanbestedingen een geldig certificaat geëist. Kortom, redenen genoeg om de transitie naar de nieuwe norm zo spoedig mogelijk te doorlopen.

Valkuilen transitie naar de nieuwe norm?

De nieuwe versies (2015) van de ISO 9001- en ISO 14001-norm zijn beide ingericht volgens de zogenaamde High Level Structure (HLS). Implementatie van de nieuwe normen vergt een andere aanpak. Bij de oude versies lag de focus op procesbeschrijvingen. De nieuwe normen gaan meer uit van de context van de organisatie en legt de focus op leiderschap en betrokkenheid van het (top)management, risico’s en kansen, kennis- en verbetermanagement. Ervaring laat zien dat door het ontbreken van kennis en kunde er binnen veel organisaties tijdens het transitieproces onvoldoende aandacht wordt besteed aan deze nieuwe onderdelen. Dit heeft Major of Minor Non Conformities tijdens de transitieaudit als gevolg, waardoor de overstap naar de nieuwe norm niet succesvol verloopt.

Onze tip:

Wacht niet te lang met het maken van de overstap naar de nieuwe norm. De praktijk leert dat door te lang wachten de focus op de ISO-certificering vaak afneemt. Dat heeft weer als gevolg dat de transitie niet eenvoudiger verloopt. BMD Advies Oost kan u prima ondersteunen in het transitieproces.

 

Terug naar overzicht
©2020 BMD Advies Oost     |     Sitemap     |     Disclaimer